- Om NiT
-
Medlemskap
- Medlemsskap i NiT
- Medlemsbedrifter
- Handelskammer
- Fagråd
-
Aktuelt
- Publikasjoner
- Nyheter
- NiT i media
- Medlemsnytt
- Prosjekter
- Trondheim Opportunity
- Styrekandidatlisten
Ny metode forenkler behandling av kronisk migrene og den fryktede selvmordshodepinen.
Migrenebehandling medfører en kostnad på 550 milliarder kroner årlig i eurosonen. Svimlende tall for folk flest – et interessant markedspotensial for gründerne i nyvinningen Palion Medical AS som står bak operasjonsinstrumentet MultiGuide.
Flere bruksområder
MultiGuide var en av mange iøynefallende innovasjoner som ble presentert under åpningen av SHIC ved Fakultet for medisin og helsevitenskap nylig. MultiGuide er et kirurgisk hjelpemiddel for bildestøttet navigasjon. Instrumentet, som ligner en slags pistol med en lang sprøytespiss, kan anvendes til å ta ut biopsier, sette inn implantater eller skyte inn injeksjoner med svært høy grad av presisjon.
Opphavsmennene bak MultiGuide er Daniel Fossum Bratbak, Erling Tronvik og Ståle Nordgård – alle fra St. Olavs Hospital / NTNU med nevrologisk og nevrovitenskapelig tyngde i legekofferten.
Denne novemberdagen på SHIC er det Jørgen Nordahl og Sébastien Muller som står på stand for å demonstrere hvordan produktet virker, og redegjør for det banebrytende i teknologien bak MultiGuide.
Blokkerer smertesignaler
- Dette instrumentet ser både skummelt og fascinerende ut! Hvordan virker det?
- MultiGuide er et produkt som gjør mulig en ny metode for migrenebehandling. Det starter nå to klinisk studier med tilsammen 260 pasienter der nervegiften Botox sprøytes inn i et lite nervepunkt i hodet som heter sphenopalatine ganglion ved hjelp av MultiGuide. Oppfinnerne har laget et instrument som lar seg navigere akkurat til det punktet. Ved å blokkere signalene som utgår fra dette punktet ved hjelp av BOTOX, klarer man å stagge såkalt selvmordshodepine og kronisk migrene for noen måneder av gangen, forklarer Jørgen Nordahl. Han er forretningsutvikler i NTNU Technology Transfer Office og leder arbeidet med å kommersialisere MultiGuide.
Beregner nålens bane
Prinsippet bak MultiGuide er at når man går gjennom kinnet kan man bare injisere rett inn, og kun med lokalbedøvelse. Det er enkelt og raskt å utføre. Etter inngrepet kan pasienten gå rett hjem, forklarer Sébastien Muller, post.doc. og teknologisk tilsatt på prosjektet med utvikling av navigasjonssystemet som en av hovedoppgavene.
- Hvordan klarer man å treffe dette lille punktet så nøyaktig?
- Basert på CT-bilde bestemmes en rett linje inn til ganglion som ikke treffer bein. Ut fra den kalkulerte banen, ser man hvor på huden man skal sette et kryss og stikke. Deretter følges den banen som er planlagt, demonstrerer Nordahl og Muller på en modell av et hode.
- For å forenkle pressedyren er det festet en skjerm til MultiGuide. Via skjermen ledes operatøren direkte inn til nervepunktet. Vi har altså to innovasjoner: pistolen i seg selv og skjermen/navigasjonssystemet, påpeker Nordahl og Muller.
- Hva blir de neste stegene for MultiGuide i kommersialiseringsprosessen?
- Vi er nå på jakt etter investorer til spin-off selskapet Palion Medical. Det er lagt en god plan frem mot å etablere MultiGuide som et kommersielt produkt, med mål om å starte salg i 2020.Neste steg nå er å CE-godkjenne instrumentet til bruk i de kliniske studiene. Nå er det to pasientgrupper med totalt 160 deltagere der MultiGuide prøves ut mot henholdsvis cluster-hodepine og kronisk migrene. 15 prosent av befolkningen plages med hodepine. Vår teknologi løser et stort samfunnsproblem hvor det i dag ikke foreligger tilfredstillende behandling for en stor pasientgruppe. Så det ligger et kjempepotensial i å kommersialisere MultiGuide, avslutter forretningsutvikler Jørgen Nordahl i NTNU TTO.
Av Kenneth Stoltz