Meny
 
 

Liten grunn til budsjettjubel for trøndersk næringsliv

Børge Beisvåg i Næringsforeningen har lest Statsbudsjettet, uten å bli imponert.

  • Børge Beisvåg er næringspolitisk leder i NiT. Foto: Kristoffer Wittrup Børge Beisvåg er næringspolitisk leder i NiT. Foto: Kristoffer Wittrup

Rammebetingelsene for næringslivet får ikke mange positive impulser i statsbudsjettet for 2025 som finansminister Trygve Slagsvold Vedum la frem i Stortinget i dag.

Med en kostnadsvekst anslått til 3 % og en lønnsvekst på 4,5 % ligger det an til økte kostnader for bedriftene i 2025. Regjeringen bruker flere oljepenger i sitt forslag til statsbudsjett, men det legges ikke opp til endringer i skatte- og avgiftspolitikken som næringslivet vil merke positivt i særlig grad.

 

Det økte skattetrykket som næringslivet har opplevd de siste årene forblir stort sett uendret. Exit-skatten som Næringsforeningen har vært tydelig imot, blir nå bekreftet av regjeringen, om enn med noen justeringer. Et lysglimt for privat sektor er at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften på 5 % for de med lønn over 850.000 tas bort. De negative konsekvensene for næringsliv som har behov for spesialkompetanse og høyt utdannet arbeidskraft, har vi i Næringsforeningen vært svært tydelige på. Derfor er vi glade for at denne unødvendige og ulogiske byrden nå tas bort fra arbeidsgivernes skuldre.

 

I Nasjonal transportplan sa regjeringen at man skal satse på å ta vare på det vi har. Ser vi på midlene som tilføres Trøndelag for å hindre videre forfall av regionens veier, kan satsingen sammenlignes med at regjeringen bruker lappesaker for sykkel for å reparere et eksplodert lastebildekk. Ikke kompenseres Nye veier for den reelle kostnadsveksten i sektoren heller, så reelt sett får de mindre penger til å ferdigstille sine prosjekter på E6 gjennom Trøndelag. Og den såkalte historiske satsingen på jernbane, har vi til gode å se effekt av her i Trøndelag.

En realnedgang på 3,5 % til UH-sektoren er også bekymringsfullt. Skal vi klare den betydelige omstillingen vi som samfunn står overfor frem mot 2030 og 2050, trengs en betydelig styrking av UH-sektoren og forskningsbudsjettene, ikke minst innen næringsrettet forskning.

 

La oss runde av med to plusspoeng til slutt:

Økt satsing på Forsvaret vil slå positivt ut for en del virksomheter innen teknologisektoren og bygg/anlegg, samt i regioner med høy forsvarsaktivitet og strategisk beliggenhet som Trøndelag.

Kutt i studielån i distriktene vil forhåpentligvis styrke tilgangen på arbeidskraft for næringslivet i NiT-kommunene utenfor Trondheim.

 

Børge Beisvåg

Næringspolitisk leder

Næringsforeningen i Trondheimsregionen


Henter møter...