- Om NiT
-
Medlemskap
- Medlemsskap i NiT
- Medlemsbedrifter
- Handelskammer
- Fagråd
-
Aktuelt
- Publikasjoner
- Nyheter
- NiT i media
- Medlemsnytt
- Prosjekter
- Trondheim Opportunity
- Styrekandidatlisten
En ny rapport fra Junior Consulting, i samarbeid med blant andre NiT, tar et dypdykk i spørsmålet: Ville det vært mulig å grunnlegge Spotify i Norge og Trøndelag?
Resultatene setter et kritisk søkelys på rammevilkårene for norske gründere og gir oss viktige lærepunkter fra Sverige.
Hva skiller Norge og Sverige?
Rapporten peker på at Norge, til tross for sterke teknologimiljøer som NTNU og SINTEF, sliter med å matche Sveriges modne økosystem for oppstartsbedrifter. Sverige har 3,5 ganger flere "enhjørninger" – selskaper verdsatt til over én milliard dollar – enn Norge, selv justert for innbyggertall. Dette skyldes blant annet bedre tilgang til risikokapital, flere erfarne mentorer og mindre belastende skattevilkår for eiere og selskaper.
Resultatene setter et kritisk søkelys på rammevilkårene for norske gründere og gir oss viktige lærepunkter fra Sverige.
For eksempel har Spotify, som ble grunnlagt i Stockholm, hatt en enorm global suksess. Dersom selskapets eiere hadde vært bosatt i Norge, ville formuesskatt og utbytteskatt gjort det vanskelig å opprettholde eierskapet uten å selge seg ned. Rapporten anslår at norske skattevilkår kunne ha medført en ekstra skatteregning på 26 milliarder kroner siden Spotifys børsnotering.
Lærdom fra Sverige
Sverige fjernet formuesskatten allerede i 2007, noe som har styrket landets evne til å tiltrekke seg og beholde kapital. I tillegg har landet en mer robust kultur for å dele erfaring og gi tilbake til økosystemet gjennom engleinvesteringer og mentorskap.
Hva må Norge gjøre?
– Gode rammebetingelser er uvurderlige for å fremme utvikling og innovasjon. Sverige viser hvordan et modent økosystem for gründere og bedre tilgang på risikokapital skaper suksesshistorier som Spotify. Norge har mye å lære av våre naboer, og NiT mener det er på høy tid å styrke våre egne gründermiljøer og teknologisatsinger, sier Guri Knotten, administrerende direktør i NiT.
NiT mener Norge må prioritere bedre tilgang til risikokapital, styrke ordninger for opsjonsbeskatning og redusere formuesskatt for å sikre at talent og kapital blir i landet. Bare slik kan vi legge til rette for at Norges teknologimiljøer kan konkurrere på en global arena.
Et Spotify i Trøndelag?
Et Spotify etablert i Trøndelag kunne ha skapt tusenvis av arbeidsplasser, styrket regionens rolle som teknologihub og inspirert neste generasjon gründere. Potensialet er der, men for å realisere det trenger vi bedre rammebetingelser og en politisk satsing på innovasjon og entreprenørskap.
– Suksesshistorier som Spotify er ikke flaks, men et resultat av strategiske prioriteringer og gode vilkår for vekst. Norge har muligheten til å lære, og vi må handle nå, avslutter Knotten.
Rapporten utfordrer både politikere og næringslivet til å ta grep for å skape et økosystem som kan fostre fremtidens teknologigiganter – kanskje den neste Spotifys reise kan starte her i Norge.
Les rapporten: Spotify i Trøndelag