Finske Tampere ser mot Trondheim for økt næringslivssamarbeid.
Tidlig på morgenen tirsdag 15. september spaserte en delegasjon på godt og vel 40 gjennom glassdørene i utenlandsterminalen på Værnes og bordet et 50-seters fly chartret for en tettpakket dagstur til Finlands største innlandsby Tampere.
Her var NTNU representert, her var Innovasjon Norge, Trondheim kommune og Trondheimsregionen. Et knippe bedrifter og journalister var også med i reisefølget. Sist, men ikke minst: Finlands honorære konsul i Trondheim, Harald Setsaas og Sirpa Kuusela, rådgiver for Finpro og kjent som en utrettelig ildsjel for samarbeid mellom Finland og Norge.
Universitets- og industriby
Omdreiningspunktet for delegasjonen i Tampere var en gedigen industrimesse – Nordens største – med mer enn 1.000 bedrifter på stand som var der for å kapre kontrakter med i hovedsak finske aktører.
Tampere og Trondheim ble vennskapsbyer i 1946. Det har imidlertid ikke vært mye konkret samarbeid over landegrensene mellom de to regionhovedstedene så langt, som tross noen forskjeller har mye man kan kjenne seg igjen i hos hverandre. Begge har sterke FoU-miljøer og pluss minus et par hundre tusen innbyggere, der hver femte er en student. Begge er nummer 3-byer i sine respektive land. Antallet bystyremedlemmer er pussig nok likt med 67. «Tyholttårnet» finner man jammen også i Tampere, med en roterende restaurant og panoramautsikt på toppen.
Ønsker mer samarbeid og handel
Kommersialisering av teknologi og start-ups har finnene vært gode på de siste tiårene, med utspring i FoU-miljøene, og ikke minst i og rundt Nokia.
- Vi har mer enn 100 bedrifter i regionen vår som har import fra eller eksport til Norge, opplyser Markus Sjölund i Tampere CCI, byens næringsforening og handelskammer.
Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at nivået på handelen mellom Norge og nabolandet Finland er relativt lav – i kroneverdi utgjør det omtrent en femtedel av Norges handel med Sverige.
- Hva tror du rent konkret vil komme ut av dette initiativet, Sirpa Kuusela?
- Delegasjonsturen fra Trondheim til Tampere i september viser at det finnes mange muligheter for samarbeid og partnerskap innen innovasjon – i begge retninger, forteller prosjektlederen i Finpro, som tilsvarer Innovasjon Norge.
Hun mener at det kanskje viktigste i en startfase er å legge til rette for å gjøre det enklere å møtes og bli kjent, enten man driver innen industri, tjenesteytende næring, turisme eller forskning/akademia.
Samarbeid i mer organiserte former på forsknings- og kommersialiseringsområdet vil kunne berede grunnen for større satsinger og utløse EU-finansiering gjennom Horisont 2020 i fremtiden, og i den forstand ble besøket omtalt som en nyttig bli kjent-øvelse for deltagerne fra både norsk og finsk side.
Finlandsvenn i andre generasjon
Positiv er også forretningsmannen Harald Setsaas. Han har i 31 år vært honorær konsul for Finland i Trondheim, et verv han overtok etter sin far.
- Far var konsul i over 20 år, og det var en naturlig konsekvens av at vi gjennom en årrekke hadde mye kontakt med finnene gjennom familieselskapets virksomhet innen VVS, forklarer Setsaas.
Han forteller at det er mindre arbeid forbundet med å representere en annen nasjon som honorær konsul i dag enn det var før Schengen-avtalen. Pliktene innebærer først og fremst å avholde EU-valg og regulære valg for den finske kontingenten i området, skifte av statsborgerskap, mottagelse av ministre og diverse delegasjoner. Mindre arbeidsmengde til tross: både Setsaas og de øvrige 21 konsulene i Trondheim er døråpnere på mange forskjellige områder.
27. og 28. oktober ønsker Setsaas velkommen når Finlands ambassadør i Norge og Team Finland kommer på besøk i Trondheim for å treffe politikere, forskningsmiljøer og lokalt næringsliv. Team Finland har blant annet som mål å øke Finlands eksport, skape handelsforbindelser og få flere selskaper til å investere og etablere seg i Finland. En snart 70 år gammel vennskapsbystatus mellom Tampere og Trondheim er i ferd med å ruskes ut av dvalen. Vil næringslivet kjenne sin besøkelsestid og utforske mulighetene for økt samkvem med våre naboer i øst?
Fakta om Tampere