Definitivt. Og litt er bedriften Sticos og chatboten @else sin fortjeneste.
Siden 1983 har Sticos jobbet fram smarte økonomi- og personalverktøy for kunder over hele landet. Nå utvikler de også kunstig intelligens (AI).
- Vi har allerede fått en god del oppmerksomhet rundt den virtuelle personalsjefen vår @else, som vi har utviklet helt fra bunn av her på huset, forklarer administrerende direktør, Leif Arild Grytbakk.
Kort fortalt er @else helt unikt personalverktøy – en chatbot – der ansatte kan stille spørsmål om alt fra ferie og lønn til permisjon og avspasering. Og blir du syk så varsler hun sjefen.
- AI er et utrolig spennende felt. Samtidig er det viktig å understreke at vi har mye å lære enda. @else er fremdeles en trainee, smiler markedssjef Yngve Krane.
- Er AI et satsingsområde for Sticos framover?
- Helt klart. Vi har oppbemannet staben og kompetansen vår betydelig de siste årene for å ligge i forkant av denne utviklingen. Vi skal være ledende på kunstig intelligens innen våre fagfelt, understreker de to.
Bratt vekstkurve
Virksomheten omsatte for 160 millioner kroner i 2017 med et resultat for skatt på imponerende 33 millioner kroner.
-Vi har vel hatt en organisk vekst på omlag 10 prosent i både omsetning og antall ansatte de siste 8-10 årene, sier Grytbakk.
- Hvordan peker pila så langt i 2018?
- Veldig vrient å komme med noe estimat så tidlig på året, men utviklingen er god.
Sticos er i dag markedsleder på faglige oppslagsverk og digitale løsninger som holder personal- og regnskapsbransjen oppdatert på lover og regelverk.
- Brukervennlighet betyr alt. Vi lager systemer som er lette å navigere i og som gjør det enkelt å finne det man leter etter, sier Grytbakk.
Krane vektlegger også at kundene i tillegg har gratis tilgang til Sticos fagsupport.
- Der kan de få hjelp av landets beste eksperter innenfor fagområdene, legger han til.
Alt under samme tak
Løsningene fra Sticos anvendes i dag av nærmere 10.000 kunder og 50.000 brukere i hele Norge.
- Finnes det en typisk kunde hos dere?
Markedssjef Krane smiler og rister på hodet på den andre siden av bordet.
- Vi har de fleste regnskaps- og revisjonsselskapene som kunder, samt kommuner og store konsern. Men vi har aller mest små og mellomstore selskap i kundeporteføljen. Fellesnevneren er at brukerne trenger noen som holder dem oppdatert på lover og regler, og hjelper dem med praktisk anvendelse, understreker han.
KPMG, Rema 1000, SpareBank1; mange av navnene på kundelisten til Sticos er nøkkelbedrifter i norsk næringsliv.
- Et resultat av 35 års målrettet arbeid, mener Grytbakk, som nå styrer over en stab på nærmere 120 ansatte.
Veldig grovt sett kan disse deles i to bolker: tung fagekspertise innen felt som økonomi, regnskap, juss og organisasjonsledelse på den ene siden, og systemutviklerne som lager programmene og verktøyene på den andre.
- Og alt under samme tak her på Lade?
- Det stemmer. Og det er et enormt konkurransefortrinn etter min mening. Vi har klart å skape et miljø der hele organisasjonen drar i samme retning. Vi jobber etter smidig metodikk og er opptatt av samarbeid og utvikling, sier Krane.
Innovasjonsaspektet blir en svært sentral del av framtiden til Sticos, påpeker de to.
- Kunstig intelligens som @else er noe vi vil utforske grundig framover. Her finnes det enorme muligheter. Hvordan vi kan gjøre personal- og regnskapsbransjen enda mer effektiv, er en problemstilling som vi aldri slutter å jobbe med.
På flyttefot
Dagene til Sticos som nabo til ærverdige Lade Kirke og Lade Gaard er imidlertid snart talte. Høsten 2019 flytter de inn i et splitter nytt næringsbygg i Ranheimsveien 9.
- Hvorfor?
- Vi har rett og slett vokst oss ut av lokalene her på Lade. Vi trenger større plass etter hvert som vi oppbemanner, forteller Grytbakk.
Krane er enig.
- I snitt har vi vel vokst med 10 ansatte hvert år siden 2010, forklarer markedssjefen.
Nybygget på 12.500 kvadratmeter er de selv deleiere av. Med seg inn i det nye huset i motsatt ende av Ladesletta får de blant annet teknologibedriften Atea som leietaker.
- Vi flytter ikke så voldsomt langt da, smiler han.
En utfordring knyttet til ytterligere vekst blir imidlertid å knytte til seg de sterke hodene med kompetanse innen systemutvikling og AI.
- Det er mangelvare. Her er vi alltid på utkikk etter dyktige folk, avslutter de to.
FAKTA STICOS AS:
- Trondheimsbedrift etablert i 1983
- Heleid av gründer Finn Skrogstad med familie gjennom Auticon Holding AS
- 120 ansatte
- Omsetning 2017: 160 MNOK
- Resultat før skatt 2017: 33 MNOK
TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen