• Jaya Thomlison er ansatt som daglig leder i Work in Trondheim. Her fra det første "international meet-up" som ble arrangert på Digs i Trondheim. (foto: Tormod Ellingsen) Jaya Thomlison er ansatt som daglig leder i Work in Trondheim. Her fra det første "international meet-up" som ble arrangert på Digs i Trondheim. (foto: Tormod Ellingsen)
  • Fra venstre: McKenna Starck og Jaya Thomlison i Work In Trondheim, og Bård Eidet i Trondheimsregionen. Foto: Kenneth Stoltz Fra venstre: McKenna Starck og Jaya Thomlison i Work In Trondheim, og Bård Eidet i Trondheimsregionen. Foto: Kenneth Stoltz

Slik skal Trondheim beholde de kloke hodene

Work in Trondheim målsetter å snu trenden med at internasjonale talenter som kommer til Trondheim sliter med å tilpasse seg den norske hverdagen. 

Du snakker språket og du kjenner norsk kultur, både på arbeidsplassen og i hverdagen, men kanskje aller viktigst: gjennom årene har du opparbeidet deg nettverk med personer, kunnskap og muligheter. Med andre ord helt grunnleggende ting for å lykkes og trives.

Slik er det ikke alltid for utenlandsk høykompetanse som kommer til Trondheim. De har ikke samme bagasje, noe som kan være utfordrende når vi skal rekruttere, og ikke minst beholde, de gode utenlandske hodene. Hoder som store deler av næringslivet i regionen hungrer etter.

Jeg er vist kommet på en feil klode! Her er så underligt…skrev Sigbjørn Obstfeld i 1893.

Det skal det nye prosjektet Work in Trondheim gjøre noe med.

Urovekkende trend

Stinn brakke er en god beskrivelse av oppmøtet da Work in Trondheim hadde kick-off på Digs på tampen av september.

Kort oppsummert så har  Work in Trondheim én overordnet målsetting: å beholde utenlandsk kompetanse i regionen, samt rekruttere nye hoder.

- Vi forventet rundt 60. Det kom nesten 130. Majoriteten utenlandske studenter som nærmer seg slutten av utdanningsløpet samt personer som har jobbet i Trondheim en stund. Det er vi enormt fornøyd med, smiler Jaya Syltern Thomlison som skal lede satsingen.

Hun mener imidlertid at Trondheim henger etter i utviklingen.

- Kompetansen forsvinner ut av regionen, og det er en urovekkende trend. De forsvinner til andre norske byer eller ut av landet. Vi vet at over 60 prosent av bedriftene, spesielt de som har behov for høyt utdannede ansatte, ser på kompetansemangel som en betydelig hindring for vekst, sier hun til Midtpunkt.

Et møtested

I starten legger Work in Trondheim opp til "International meet-ups" hver måned hos Digs.

- Det skal være et uformelt møtested der utenlandsk kompetanse kan treffes, bygge nettverk, diskutere jobbmuligheter og løse felles utfordringer.

- Og en arena der bedrifter som er på utkikk etter sterke faglige hoder kan komme å rekruttere og presentere seg?

- Helt klart. Det er avgjørende at vi får næringslivet mye sterkere involvert her, legger Thomlison til.

Bak prosjektet Work in Trondheim står sammenslutningen Greater Trondheim, NTNU, Trøndelag Fylkeskommune og Næringsforeningen i Trondheim. Andre partnere i satsingen er blant annet Equinor, Autronica, Sparebank1 SMN og Sintef.

- Per i dag har vi bunnfinansiering til to års drift. Vi ønsker selvsagt å utvide og utvikle oss videre, avslutter hun.

Kultursjokk

- Til sammen er det drøyt 230 ansatte på det norske hovedkontoret her i Trondheim. Hele 35 nasjonaliteter er representert. Kompetansen de besitter er helt avgjørende for at vi skal opprettholde den ledende posisjonen vi har.

Det sier Pierre Alexandre Bou-Ach, technical director i softwaregiganten ARM sin filial i Trondheim. Han er en av ambassadørene som er tilknyttet Work in Trondheim. Bou-Ach har bodd i Norge i 11 år.

- Opplevde du kultursjokk da du kom til landet?

Franskmannen smiler.

- Det var absolutt en tilvenningsfase. Heldigvis hadde jeg gode kolleger som gjorde inngangen lettere, sier han til Midtpunkt.

ARM utvikler softwarearkitektur som anvendes i alt fra smarttelefoner til kaffemaskiner. Faktisk er sjansen stor for at du eier ett eller flere produkt som anvender programvare utviklet av firmaet.

- Å tiltrekke høykompetent arbeidskraft, både norsk og utenlandsk, er noe vi jobber konstant med. Derfor er det viktig for oss å være en del av Work in Trondheim, sier han og fortsetter:

- Selv om vi driver innen datateknologi, vet vi av erfaring at det finnes skjulte talenter fra andre fagdisipliner også. Talenter som vi trenger. Det er viktig å ha i minne for de som besitter høy kompetanse, men som sliter med å finne fast jobb, legger han til.

Nettverksbygging

- Det forsvinner mange sterke utenlandske hoder ut av Trondheim når de er ferdige på NTNU. En av oppgavene til Work in Trondheim er å få disse til å bli også etter endt utdanning, sier Gabriel del Pozo, phd-kandidiat i structural engineering ved NTNU og en av ambassadørene til prosjektet.

Han mener nettverksbygging er helt avgjørende.

- Det er noe man bør starte med så tidlig som mulig. Work in Trondheim skal være et grunnleggende nettverk som man kan utvikle og bygge videre på, sier han til Midtpunkt.

Del Pozo kommer opprinnelig fra Bolivia og var innom Sverige før han havnet i Trondheim.

- Noen føler seg som outsidere, men det trenger ikke å være slik. Majoriteten har akademiske kvalifikasjoner som næringslivet er svært interessert i. Det handler som legge enda bedre til rette for at de møtes, fastslår han.

Vær proaktiv

- Jeg har bodd i en rekke byer over hele verden, så jeg vet at å starte fra start et helt nytt sted kan være en tøff oppgave.

Det forteller Soudabeh Khodambashi, enterprise architect i Trondheim kommune og en av støttespillerne til Work in Trondheim. Noe av det første den iranske kvinnen gjorde da hun kom til Norge, var å prøve seg på ski.

- Det gikk ikke så veldig bra, men det handler om å kaste seg ut i det. Være proaktiv i alt du gjør, smiler hun.

- Hva blir din oppgave i dette prosjektet?

- Det er flere, men den viktigste er å linke næringsliv og utenlandsk kompetanse enda tettere. Legge til rette for at de snakker godt sammen. Oppdager hverandre så tidlig som mulig, rett og slett. Vi skal hjelpe bedrifter når de rekrutterer utenlandsk arbeidskraft, og gjøre prosessen smidig for både bedriften og personen, sier hun.

 

Tekst: Jan-Are Hansen