• Restauratør Roar Hildonen på To Rom og Kjøkken. Foto: Trondheims kommune Restauratør Roar Hildonen på To Rom og Kjøkken. Foto: Trondheims kommune
  • Prosjektleder Merethe Storødegård håper Raskt i jobb blir en varig måte å rekruttere kandidater på. Foto: Trondheim kommune Prosjektleder Merethe Storødegård håper Raskt i jobb blir en varig måte å rekruttere kandidater på. Foto: Trondheim kommune
  • Afghanske Mostafa Sharifi Setter stor pris på muligheten han har fått som kokkelærling på To Rom og Kjøkken. Foto: Kristin Bjørge Hovde Afghanske Mostafa Sharifi Setter stor pris på muligheten han har fått som kokkelærling på To Rom og Kjøkken. Foto: Kristin Bjørge Hovde

Skaffer arbeid til flyktninger

Offentlig sektor og privat næringsliv går sammen om nytt tiltak for å få flere i lønnet arbeid.

I år skal Trondheim kommune bosette 845 flyktninger, og disse må få muligheten til lønnet arbeid. Tiltaket Raskt i jobb skal sikre fortgang i denne prosessen, og er et samarbeid mellom kommunen, NAV, Næringsforeningen i Trondheimsregionen, NHO og LO. Merethe Storødegård leder prosjektet som inngår som en del av det opprinnelige introduksjonsprogrammet.

– Etter tre måneder med kursing i norsk språk og kultur, er målet at opplæringen kombineres med arbeid, sier Storødegård.

Raskt i jobb skal fungere som et bindeledd mellom det offentlige og det private for å sikre flere tilgjengelige arbeidsplasser.

– Selv om ikke alle flyktningene kan norsk enda, er det viktig at bedriftene møter dem. Jeg ser nemlig at det finnes mange gode kandidater, forteller Storødegård.

Ordningen skal være betryggende for bedriftene. Det offentlige stiller derfor med en verktøykasse som skal senke risikoen for arbeidsgiverne.

– Målet er at bedriftene ønsker å være med, for behovet for arbeidskraft er jo der. De trenger arbeidstakere, og flyktningene trenger jobb, sier Storødegård.

I tiden fremover skal det arrangeres bransjetreff. Kandidatene har da fått opplæring i å presentere seg for bedriftene.

– I lengden ønsker vi at dette ikke bare skal være et prosjekt, men en rekrutteringsmetode som næringslivet fortsetter å bruke. Vi håper derfor å se mange bedrifter på treffene fremover, sier Storødegård.

Satser på potensial

Roar Hildonen, eier av restauranten To Rom og Kjøkken, skal være ambassadør for bransjetreffet med servicebransjen. Han er klar på betydningen av å tilby flyktningene arbeidsplasser tidlig.

– Det gir deg tilhørighet og en følelse av at du bidrar til at samfunnet går rundt, og derfor er det viktig at man ikke går for lenge uten jobb. Det er nok mange arbeidsledige som kan begynne å tvile på egne evner om de må vente lenge.

Derfor mener han at prosjektet har potensial for å utgjøre en forskjell for folk.

– Selv om det så klart er viktig med formell opplæring om norsk kultur og språk, er det ingenting som gjør at man lærer fortere enn at man får testet det i praksis, sier Hildonen.

Den kjente restauratøren mener at det er givende for ham å ansette folk han har tro på, om de så er faglærte eller ikke.

– Det vil alltid være en risiko å ansette noen som ikke er kvalifiserte enda, men det er viktig å satse på folk likevel. Også er det innmari flott å se dem blomstre i arbeidet de gjør.


Fra oppvask til lutefisk

En slik suksesshistorie som Hildonen forteller om, finner vi på kjøkkenet i hans egen restaurant. Afghanske Mostafa Sharifi er kokkelærling ved To Rom og Kjøkken, og kom til Norge som flyktning for sju år siden.

– Jeg ville egentlig bli elektriker, men så gikk det ikke helt min vei. Heldigvis så snublet jeg over drømmejobben da jeg kom hit, forteller Sharifi og ler.

Da det var litt dødtid på jobben, fikk han nemlig tilbud om å hjelpe til med maten. Dette ga ham blod på tann for å lære mer om kokkeyrket.

– Jeg skyndet meg alt jeg kunne slik at oppvasken ble ferdig, for da fikk jeg mer tid på kjøkkenet, sier Sharifi.

Han trekker fram den raske responsen på arbeidet som noe av det han liker best med yrket.

– Når du leverer en rett, får du med én gang vite om kunden liker den eller ikke. Du får resultatet sekundet du leverer maten, og det synes jeg er motiverende, forteller han.

Sharifi fortsatte derfor å veksle mellom oppvask og kjøkkenhjelp, og under julebordsesongen i 2022 fikk han sitt første oppdrag på kjøkkenet.

– Da fikk jeg ansvaret for lutefisken, noe som var veldig gøy. Da ble jeg også motivert for å ta fagbrev. Nå er jeg på mitt andre år som kokkelærling.

Fremtiden for Sharifi ser svært lys ut, ifølge Hildonen. Mye takket være høyt motivasjonsnivå og et iboende talent.

– Det er min spådom at han kommer til å gjøre det stort i dette yrket, og vi er veldig glade for å ha ham her hos oss, sier Hildonen.

Det har tydelig betydd mye for Sharifi at Hildonen og kollegaene har tatt imot ham med åpne armer.

– Kollegaene mine betyr utrolig mye for meg. Jeg vil benytte muligheten jeg har nå til å takke alle på To Rom og Kjøkken som har gitt meg denne muligheten, avslutter Sharifi.

 

Av Kristin Bjørge Hovde