• Gründerperspektivet. Daglig leder Marius Thorvaldsen i Work-Work roser Trondheim kommunes gründerstrategi – og lover å utfordre Innovasjon Norge i større grad fremover. F.v.: Marius Thorvaldsen (Work-Work), Geir Pollestad (Sp), Heidi Greni (Sp), Geir Arild Espnes (Sp) og Børge Beisvåg (Næringsforeningen i Trondheimsregionen). Tekst og foto: Kenneth Stoltz Gründerperspektivet. Daglig leder Marius Thorvaldsen i Work-Work roser Trondheim kommunes gründerstrategi – og lover å utfordre Innovasjon Norge i større grad fremover. F.v.: Marius Thorvaldsen (Work-Work), Geir Pollestad (Sp), Heidi Greni (Sp), Geir Arild Espnes (Sp) og Børge Beisvåg (Næringsforeningen i Trondheimsregionen). Tekst og foto: Kenneth Stoltz

Næring på agendaen

Entreprenørskap var i fokus da lederen for næringskomiteen på Stortinget møtte NiT for å diskutere næringspolitikk.


I tråd med temaet var kafeen og kontorfellesskapet Work-Work nederst i Munkegata et naturlig sted å møtes da NiT i forrige uke ble invitert av Senterpartiets listetopper i Sør-Trøndelag og Geir Pollestad, som er leder for næringskomiteen på Stortinget. Jærbuen spås av flere som landets nye landbruksminister dersom det blir et rødgrønt regjeringsskifte i høst.

Fisk, spill og romfart
Næringskomiteen behandler saker innen et svært bredt spekter av næringer – fra fisk til design, fra handel til romfart. Komitélederen selv er mest fornøyd med å ha loset gjennom industrimeldingen og skogmeldingen som leder i næringskomiteen i inneværende Stortingsperiode.
- Og så er jeg fornøyd med at vi greide få flertall for å snu opp-ned på regjeringens landbrukspolitikk. I næringskomiteen har vi i disse årene greid å kombinere høy temperatur med godt samarbeid, ifølge Pollestad.
På Work-Work ble stortingspolitikerne orientert om byens entreprenørskapsmiljøer, om kommunens gründerstrategi, og ikke minst om hvilke næringspolitiske saker Næringsforeningen har satt høyt på sin agenda både regionalt og nasjonalt.
- Å bygge broer mellom etablerte bedrifter og de unge gründerne er noe av det viktigste vi gjør nå, sa Marius Thorvaldsen, daglig leder og medgründer av Work-Work, som åpnet dørene i desember 2015.
- Miljøet som skapes av Digs og Work-Work er veldig viktig, ikke minst fordi det gjør Trondheim til en mer attraktiv by for nyskaping, som bidrar til at vi får beholde flere av de gode hodene, understreket næringspolitisk leder i NiT, Børge Beisvåg.

Etterlyser større dristighet i offentlige anskaffelser
Utgangspunkt for inkubatoren i Munkegata var å skape et sted for utvikling av spillbransjen. Siden åpningen er nedslagsfeltet utvidet. Her skaper 3D-artister, spillutviklere, VR-utviklere, filmfolk, designere og arkitekter arbeidsplasser for seg selv og for andre. Bertheussen IT som står bak spillsuksessen Wordfeud, er blant de mer kjente av de 25 bedriftene som holder hus i inkubatoren.
For å få kontorplass på Work-Work er det en fordel å ha et problem du ønsker å finne en løsning på. Thorvaldsen er opptatt av å få gründerne bort fra inkubatorrugingen og heller komme raskt ut og møte sluttbrukere. Både gründeren og Næringsforeningen etterlyser større vilje fra det offentlige til å gjøre anskaffelser fra mindre oppstartsbedrifter med spennende, innovative produkter og tjenester.
- For eksempel spillteknologi er stadig viktigere i fremtidens eldreomsorg. Vi ønsker mer av dette i Trondheim, fortalte gruppeleder for Sp i bystyret, Marte Løvik, som også leder Helse- og velferdskomiteen.
- Det offentlige er veldig viktig slik at utviklerne kan bryne seg på reelle problemstillinger og gjennom dette løse utfordringer og skape arbeidsplasser, utdypet Thorvaldsen engasjert.
Pollestad påpekte at det offentlige må våge å gi litt slipp i sine kravspesifikasjoner.
- Litt for ofte blir vi politikere, organisasjoner og så videre målt på at vi ikke skal gjøre feil, men vi må gjerne fokusere mer på de tingene som lykkes, fordi vi må tørre å feile for å lykkes. Jeg tror vi må våge å ha litt slack i systemet, og tåle å gå på noen smeller. Samtidig er vi opptatt av å styrke sikkerhetsnettet rundt gründeren, understreket Pollestad.
Næringskomitélederen mener det er noen oppgaver som ikke det offentlige skal ta seg av.
- Det er eksempelvis mer naturlig at næringsforeninger kan koble de større bedriftene med nystartede selskaper.

- Bygg på det man har
Det offentlige som innkjøper er viktig i Senterpartiets gründerpolitikk, og det trenges målrettede tiltak mot spesifikke næringer i tillegg til generelle ordninger som Skattefunn, ifølge partiets representanter.
Å finne gode samarbeidsplattformer opp mot NTNU, SINTEF, BI og andre kunnskapsinstitusjoner er også viktig for både Work-Work og NiT, var Thorvaldsen og NiT-direktør Berit Rian samstemte om.
Men all verdiskaping handler ikke om teknologi og innovasjon.
- Jeg har sagt på Stortinget at vi trenger mer fokus på yrkesfag. Noen må slå inn spikeren når arkitekten og ingeniøren har planlagt seg ferdig, understreket listetoppen for Sør-Trøndelag Sp, Heidi Greni, som har vel seks års fartstid på Løvebakken.
Siste spørsmål gikk til den gjestende lederen for Stortingets næringskomité.
- Ditt hjemfylke Rogaland har vært gjennom en tøff periode preget av nedtur og omstilling, men nå er optimismen på full fart tilbake. Hvilken lærdom kan vi trekke her i Trøndelag av omstillingsprosessen næringslivet i Stavangerregionen står i?
- Omstillingen pågår for fullt, men et godt tips er å bygge på det man har. Det kan jo også være lurt å holde hodet kaldt og være litt mer forsiktig både under oppturer og nedturer, avsluttet Geir Pollestad.