Motorsag, muskelkraft og muligheter

Dersom den siste adressen din heter Trondheim fengsel, så havner du ikke på toppen av søknadsbunken hos arbeidsgivere.

 

- Filosofien vår er at nesten alle, uansett bakgrunn og livsballast, har noe å bidra med. Det handler rett og slett om å gi folk muligheten til å vise det.

Det sier Vegard Aftret Nytrø, daglig leder i Hogst AS.

Rekruttering bak murene

Hogst AS ble etablert på initiativ av Aneo (Trønderenergi) og Norges Røde Kors i 2015. Virksomheten leverer tjenester innen skogpleie, linjerydding og trefelling i Trøndelag. Fellesnevneren er at alle ansatte har tilbrakt deler av livet bak lås og slå.

- Per i dag har vi fem faste ansatte i tillegg til ledelsen. Siden oppstarten har om lag 30 tidligere straffedømte vært innom Hogst, sier Nytrø til Midtpunkt.

Bedriften omsatte i 2022 for cirka fem millioner kroner, og har nå ei bunnlinje som viser svarte tall.

- Dette er ikke en vernet bedrift?

- På ingen måte. Vi skal levere kvalitet på lik linje med de som vi konkurrerer med. Forskjellen er at eierne våre ikke tar ut overskudd, merverdiskapningen går tilbake til målgruppene. Vi har de samme forventningene og kravene til de ansatte som ellers i arbeidslivet. Det er måten vi rekrutterer på som er annerledes, understreker han.

Ikke bare solskinnshistorier

Hogst samarbeider tett med NAV og Kriminalomsorgen. De aller fleste som har vært innom bedriften de siste sju årene, er menn mellom 20 og 50 år.

- Det er mennesker som har kommet skjevt ut i livet av ulike grunner. Mange har ikke passet inn i skolesystemet og har begrenset med utdanning. Da stiller man ikke i første rekke som jobbsøker. Likevel så har de enorme mengder arbeidskapasitet, forklarer Nytrø, som jobbet innen kriminalomsorgen i drøyt 10 år før han begynte som leder i Hogst.

Gjennom bedriften får de opplæring innen alt fra trefelling og tomterydding, til skogpleie og skogvern.

- Et av de siste større oppdragene våre var å rydde og bygge et 20 kilometer langt utmarkgjerde på Jonsvatnet for å sikre byens drikkevann for Trondheim kommune.

- Hardt fysisk arbeid?

- Dette er ikke en jobb for de som liker å sitte på rompa på kontor foran en PC, smiler Nytrø.

Flere av de som har vært innom Hogst er nå fast ansatt der. Andre har jobbet bedriften i en periode, før de har gått videre til andre lignende jobber.

- Alle tjener tarifflønn. I tillegg tilbyr vi fagbrev, legger han til.

- Det er en risiko forbundet med å ansette fra denne gruppen?

- Klart. Det er ikke utelukkende solskinnshistorier i Hogst. Jeg pleier å si at vi ofte tar to skritt fram og ett tilbake. Men det er en risiko som vi er villige til å ta. Noen finner ut at dette er ikke noe for dem, men sånn er det i arbeidslivet generelt også, sier han til Midtpunkt.

Fikk ny start

- Dagen min startet med at jeg plukket opp noen arbeidskompiser i sjutiden. Deretter kjørte vi ute til Meldal der vi har drevet med trerydding rundt kraftlinjer. En relativt vanlig dag, egentlig.

Det forteller Reinert (40). I likhet med de andre ansatte i Hogst har han en broket fortid med flere fengselsdommer bak seg.

- Narkotika og vinningskriminalitet var hverdagen min fra jeg var 20 år gammel. Det har blitt en del år bak murene, sier han til Midtpunkt.

Han startet i Hogst i 2020.

- Jeg fikk vite om tilbudet mens jeg sonet en dom på tre år. Hogst har gitt meg struktur og rutiner. Men det krever motivasjon – en vilje til å legge det gamle livet bak seg, understreker han.

- Hvordan er arbeidsmiljøet?

- Kanskje litt annerledes enn i andre settinger, vi som jobber her har jo ikke A4-bakgrunn, men jeg vil beskrive det som veldig godt. Fysisk arbeid og varierte arbeidsoppgaver passer meg utmerket, smiler han.

Reinert er nå i ferd med å fullføre fagbrevet.

- Jeg kommer til å jobbe i Hogst i noen år til. Deretter så får vi se. Nå har jeg fagkompetanse og CV som kan ta meg videre i livet, fastslår han.

Ordinære arbeidsplasser

- Ideen om Hogst ble unnfanget etter at jeg leste en artikkel i DN om satsingen Nettverk etter Soning.

Det forteller Ståle Gjersvold, konsernsjef i TrønderEnergi/Aneo.

- Jeg tok kontakt med Stian Estenstad i Røde Kors Oslo, og over en kopp kaffe kom ideen om å etablere en bedrift som skulle rydde skog for TrønderEnergi Nett med mulighet for et større marked. Etter et pilotprosjekt på seks måneder var vi klare til å sette i gang. Svein Mollekleiv i Røde Kors var med på å få Norge Røde Kors med som eier. Og resten er historie.

Gjersvold understreker at det viktigste suksesskriteriet har vært at de ansatte ikke er "på tiltak".

- Dette er ordinære arbeidsplasser som skal gi stolthet for de som kommer i jobb, sier han til Midtpunkt.

Store oppdragsgivere

Ekstra spennende er det at Hogst gikk helt til finalen i Årets Sosiale Entreprenør, som ble arrangert i forbindelse med NHOs årskonferanse i januar.

- Vi gikk ikke helt til topps, men vi tar finaleplasseringen som en bekreftelse på at vi gjør veldig mye riktig, forteller Nytrø.

De har i dag store oppdragsgivere som Trondheim kommune, nettselskapet Tensio, Statskraft og Nordtømmer.

- Betydelige aktører?

- Absolutt. Vi har opparbeidet oss en posisjon som en pålitelig og skalerbar samarbeidspartner innen fagområdene våre siden 2016, sier han.

En modell som fungerer

Tina Hustad, prosjektleder i kommunikasjonsbyrået Folksnakk, jobber med å øke bevisstheten rundt Hogsts sosiale entreprenørskap.

- Vi er opptatt av å fronte at dette er en modell som fungerer, og som også er overførbar til andre bransjer og settinger i næringslivet. Nå skal vi bygge videre på den, styrke tilbudet til målgruppen og synliggjøre rekrutteringsmodellen, sier hun.