• Marianne Melgård, leder for bærekraft i Tensio, Audhild Kvam, konsernsjef i Tensio, Liv Anne Kverneland, partner i PwC. Foto: Ole Ekker/Jonas Ohlgren Østvik/PwC. Marianne Melgård, leder for bærekraft i Tensio, Audhild Kvam, konsernsjef i Tensio, Liv Anne Kverneland, partner i PwC. Foto: Ole Ekker/Jonas Ohlgren Østvik/PwC.

Engasjerte ansatte er nøkkelen

PwC og Næringsforeningen i Trondheimsregionen har for fjerde året kartlagt bedrifters bærekraftsarbeid for å gi innsikt i utfordringer, muligheter og løsninger gjennom sine løypemeldinger.

Årets kartlegging er i gang, og igjen er det flere av virksomhetene som oppgir at manglende kapasitet og ressurser er en av de største barrierene i bærekraftsarbeidet. 56 prosent av respondentene oppgir at de har færre enn 1 årsverk dedikert til bærekraftarbeid. Mange selskaper har derfor en vei å gå for å sikre nok ressurser og riktig kompetanse til å etterleve lovkravene[HVD(1]  om bærekraftsrapportering [HVD(2] og nødvendig klimaomstilling.

Ansatte har høye forventinger til bedrifters bærekraftsarbeid

Nytt for årets undersøkelse er spørsmålene om hvilke interessenter som har størst makt til å påvirke virksomhetens bærekraftsarbeid, og hvilke som har de høyeste forventningene.

De foreløpige tallene viser at egne ansatte er den interessentgruppen som har høyest forventninger til virksomheters bærekraftsarbeid, like etter bedriftskunder og myndigheter/ offentlige interessenter. På listen over hvem som har størst makt til å påvirke bærekraftsarbeidet, kommer derimot ansatte ut på en sjetteplass. Dette kan indikere at ansatte har et stort engasjement for, og stiller krav til bærekraftsarbeidet til virksomheten de jobber i, men at deres mening og engasjement tillegges mindre vekt enn andre aktører.

Bruker forslagskasse for å fange opp ansattes perspektiver

En av de virksomhetene som har et stort fokus på ansattes involvering i sitt bærekraftsarbeid er strømnettselskapet Tensio, som har ansvaret for strømforsyningen i Trøndelag. Marianne Melgård, leder for bærekraft i Tensio forteller at de ser på sine medarbeidere som en av nøklene for å realisere virksomhetens bærekraftsmål.

- Uten ansattes engasjement og kompetanse blir det et vesentlig fattigere bærekraftsarbeid, sier Melgård.

Melgård forteller at det er viktig å legge stor vekt på åpen dialog og bred intern involvering på tvers av fagområder i hele virksomheten.

- Dette gir oss verdifull innsikt i både utfordringer og muligheter knyttet til økt bærekraft.

Bærekraft er en sentral del av Tensios strategi, og et av virkemidlene de har etablert er en ordning med forslagskasse som brukes strategisk for å fange ulike perspektiver og kontinuerlig forbedre sitt arbeid med virksomhets- og bærekraftsutvikling.

- I tillegg inkluderer vi medarbeidere i beslutninger som påvirker vårt bærekraftsarbeid gjennom blant annet interne samhandlingsforum, ledermøter, utvalgsarbeid og drøftinger. Dette bidrar til å spre ansvar og eierskap for bærekraftarbeidet ut i organisasjonen, sier Melgård.

Å involvere ansatte i større grad i omstillingsarbeidet, slik som Tensio gjør, vil kunne være en fin løsning på ressursutfordringen mange virksomheter opplever. Det kan i tillegg føre til en god forankring og gjennomføring av virksomhetens bærekraftstrategi.

Involvering av ansatte vil høste goder

Partner i PwC, Liv Annike Kverneland, har det siste året hjulpet flere selskaper med forberedelser til implementeringen av CSRD. Hun ser klare fordeler med å involvere ansatte i virksomhetens bærekraftsarbeid.

— Det er mye god innsikt som kommer ut av prosessen, og som bør brukes til bedre beslutninger og tiltak. De som gjør et skikkelig arbeid nå, vil antagelig også høste goder som større engasjement og eierskap hos flere i organisasjonen, tydeligere retning, bedre prioritering og forankring, mener Kverneland.

 

Det finnes mange måter å involvere ansatte i bærekraftsarbeidet:

●     Involvere ansatte som interessenter i aktsomhetsvurderingen og arbeid med dobbel vesentlighetsanalysen[HVD(3] 

●     Sende ansatte på interne og/eller eksterne kurs om bærekraft.

●     Holde temakvelder om bærekraft og forklare hvordan virksomheten skal jobbe med det i praksis

●     Send ut interne nyhetsbrev med faglige oppdateringer

●     Fordele ansvar nedover i organisasjonen for å skape eierskap til bærekraftsarbeidet

Skaper forståelse for bærekraft i virksomheten

Tensio forteller videre at de har planer om å gi opplæring om bærekraft til alle ansatte, uavhengig av rolle og stilling. Med dette ønsker de å spre både forståelse og kunnskap for bærekraft i virksomheten.

- Vi ser også frem til å arrangere interne konkurranser for å øke engasjementet og bevisstheten om ulike bærekrafttemaer. Ved å legge til rette for bred involvering rundt mål og handlingsplaner ønsker vi å sikre at bærekraftsarbeidet er forankret i hele Tensio, sier Melgård.

Tensios strategifestestede ambisjon er å være en drivkraft for en bærekraftig, elektrifisert og konkurransedyktig region.

Konsernsjef i Tensio, Audhild Kvam, uttrykker det slik: - Vårt aller viktigste oppdrag er å sørge for at alle alltid har strøm, men i tillegg skal vi være et effektivt verktøy for å løse elektrifiseringsutfordringene, legge til rette for ny grønn verdiskaping og redusere klimagassutslipp. Vi ønsker også å være en sentral samarbeidspartner for å bidra til ønsket samfunnsutvikling lokalt, regionalt og nasjonalt.

Det å involvere ansatte i bærekraftsarbeidet vil være viktig for bærekraftsreisen mange virksomheter nå skal gjennom, og foreløpige tall fra Løypemeldingen 2024 tilsier at ansatte er engasjerte og motiverte til å være med på reisen.

 

Artikkelforfattere: Marianne Melgård, Bengt Eidem og Haley Vongraven-Dyrstad