Ikke prat – bare gjør det!

Under Startup Weekend 25.-27. april kan du starte en bedrift på 54 timer.

DIGS Co-working Space i Olav Trygvasons gate 30 blir arena for et helt spesielt event fredag 25. april og 54 timer fremover, til søndag kveld.


Som et ledd i Technoport og Innovation Week arrangeres Startup Weekend, et gründerarrangement som til nå har vært arrangert i over 200 byer i 120 land, og som har blitt verdens største globale grundernettverk.


Finn på noe lurt…


Det er fjerde gang Startup Weekend arrangeres i Trondheim, og Midtpunkt møter prosjektansvarlig Magnus Galåen og JCI-president Mia Anfinsen på DIGS noen uker før det braker løs.


- Beskriv hva som skal skje her når dørene åpnes kl. 17 den 25. april.


- Når folk kommer på fredag kjøres noen aktiviteter for å senke skuldre og bli litt kjent, så er det rett på pitching av ideer, som er åpent for alle deltagere. Under pitchingen tildeles man kun ett minutt hver, deretter dannes grupper med alt fra tre til ti personer på hver gruppe på bakgrunn av ideene, forteller Galåen ivrig.


Organisatorene har fått med seg Director of Operations Danielle Nicole Reyes fra Startup Weekends hovedkontor i Seattle som fasilitator. Sammen med mentorer og dommere vil hun gå omkring og yte prosesshjelp til deltagerne.


- Vi sikter mot om lag 60 deltagere, og har en studentkvote, gode mentorer og paneldeltagere (dommere). Utover dette er særlig folk med erfaring fra næringslivet interessant å få med, sier Galåen, som fortsatt har ledige plasser til arrangementet.


Deltagelse krever imidlertid at man kan sette av helgen.


…og få brynt ideen din mot andre


- Neste steg er å validere og teste ideen. Det vil si: ut og snakke med folk – brukere, eksperter og så videre. Ofte kan man ende opp med noe helt annet enn utgangspunktet, smiler Magnus.


Søndag ettermiddag og kveld er det tid for presentasjon av ferdig konsept, der gruppene får fem minutter hver til rådighet til å overbevise dommerne. Til slutt skal dommerpanelet si sitt og årets vinner kåres. Vinneren får presentere sin idé på Technoport senere i uka.


Flere av de tidligere ideene som har kommet opp, som Hoopla og fjorårsvinneren Velg Bedre, har resultert i bedriftsetableringer.


- Går du og kverner på en idé, kom på Startup Weekend – det kan forandre livet ditt, oppfordrer Magnus Galåen, og minner om Startup Weekends slagord: No talk – all action. Do it!


Prosjektlederen har nesten bare jobbet i grunderbedrifter de siste ti årene, og kan sies å leve opp til slagordet. Han var med og startet Search Daimon, som gikk veldig bra helt til finanskrisen, da en av de største investorene måtte legge inn årene. Siden gikk han til Oyotel, som ble kjøpt opp, og var også innom Hoopla. I dag er han utvikler og CTO i Bitreactive.


Starter bedrift i krig


Mia Anfinsen er president i Junior Chamber International, som jobber for lederutvikling hos unge mennesker og gründere, og for å anspore til at ideer realiseres. Organisasjonen med 25 aktive medlemmer i Trondheim – hovedsakelig gründere –driver kursing i forretningsplan, pitching og tale/debatt, og er også involvert i Startup Weekend.


- Startup Weekend gir selvtillit og kontakter. Man kan oppdage at det ikke er så mye hokus pokus i det å starte en bedrift, mener Mia Anfinsen, som selv driver rådgivningsselskapet RailCar Capital Advisors med en canadisk partner. Selskapet prøver for tiden å skaffe finansiering på 80 millioner canadiske dollar til et stort boligprosjekt i landet.


Det ble nylig arrangert en Startup Weekend i Syria, under vanskelige forhold midt i krigen.


- Det er ganske spesielt, medgir Magnus Galåen, men det sier kanskje noe om kraften som ligger i å møtes og samarbeide om felles, praktiske problemstillinger og se fremover.


Les mer om påmelding og program på http://trondheim.startupweekend.org/

 

Tekst og foto: Kenneth Stoltz