Hvordan skal vi formidle et budskap best mulig, uavhengig om vi står på en scene foran 400 tilhørere, eller i et rom med 4 personer?
Hans Petter Nilsen er skuespiller og ansatt på Trøndelag Teater, og har bred erfaring som tekstforfatter, musiker og skuespiller. Han har hatt flere store og små roller – nå sist som Knutsen i Knutsen & Ludvigsen på teaterscenen midt i Trondheim sentrum.
Som skuespiller skal han tolke og formidle situasjoner og omstendigheter der kroppen og stemmen er de viktigste arbeidsverktøyene. Rett og slett formidle scenekunst.
Bevisstgjøring
Der et godt samspill og kontakt med publikum er essensielt på en teaterscene, er det ikke mindre viktig ved formidling av budskap og etablering av god kommunikasjon i arbeidslivet.
Hans Petter Nilsens hovedarbeidsområde er nå på scenen, men han har tidligere kjørt improvisasjonskurs for blant annet næringslivet, der bevisstgjøring av kommunikasjon og hvordan man bruker kropp, stemme og tekst er sentralt.
- Når vi skal selge et budskap eller en vare er det tydelighet vi ønsker oss. Som publikum ønsker vi å forstå hvordan. Hvis vi forstår hva et politisk parti ønsker å si, at det foregår på en bra måte, overføres det som noe positivt og trygt. Her er kroppsspråket essensielt. Er du usikker, blir du stående og trippe og flakke med blikket. Få fokus på det du skal si, og vær oppmerksom på din kroppslige fremtoning, sier Nilsen.
- Bygg opp budskapet
Å etablere en god dramaturgi er viktig for å få et hvilket som helst publikum i sin hule hånd. I et teaterstykke bygger man gjerne opp historien til et dramatisk høydepunkt. Det samme bør du generelt tenke på når du ønsker å få tilhørerne med deg, mener den erfarne scenekunstneren.
- Det er mange måter å få publikums oppmerksomhet på. Enkle virkemidler kan være at du er oppmerksom på din kroppslige fremtoning. Tenk på hvordan du går inn i rommet, få fokus på det du skal si, bygg opp budskapet og ta pauser. Fargelegg gjerne språket med detaljer, og varier tempoet. På den måten bidrar du til at det blir spennende å høre på, og publikummet ditt blir underholdt. Alle gjør feil, ingen gjør alt rett alltid, men da er det viktig å anerkjenne det, akseptere og gå videre. Slik skaper du også en større tydelighet overfor publikummet ditt, og de blir tryggere på deg, fastslår Hans Petter Nilsen.