- Jeg tror at næringslivet i regionen har et uutnyttet potensial, og det gleder jeg meg til å være med på å utvikle i årene som kommer.
Det sier Guri Knotten i sitt første intervju som administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.
Mange kjenner Guri Knotten fra idrettens verden, andre har krysset veier med henne i næringslivet, eller kanskje akademia. NiTs nye frontfigur har føttene solid plantet i flere leirer – men skiene har aldri vært langt unna.
På lag med Marit
Allerede som tiåring fylte Meråkerjenta ut treningsdagboken systematisk og samvittighetsfullt. Treningsvilje og skiglede førte i tur og orden til kretslag og landslag. De største merittene i skisporten skulle imidlertid komme gjennom å hjelpe andre helt til topps, som trener, sparringpartner, manager og støttespiller for verdensmestere og olympiske mestere.
Gjennom to tiår har Guri jobbet tett med den største av vinteridrettsheltene våre – Marit Bjørgen.
- Hva kan næringslivet lære av henne?
- Alle kan lære noe av Marit Bjørgen. Måten hun jobber på; konsekvent, prosessorientert, med grundige evalueringer av eget arbeid underveis og med glede og lidenskap for det hun gjør. Dessuten er hun en ekstremt god lagspiller med bunnsolide verdier, påpeker den nye NiT-sjefen.
Sansen for lagspill er en fellesnevner for Bjørgen og Knotten. Kanskje litt pussig i en idrett med så mange ekstreme individualister, der lagkompisene også er konkurrenter?
Det er ikke rart i det hele tatt i Guris tanker om ledelse. Hun tror bestemt på kraften i å ha ulike typer med sine kvaliteter og forskjellige tilnærminger når man skal sette sammen velfungerende team som skal prestere og skape resultater sammen.
- Jeg liker å lede lag, sette retning og stille krav. Jeg tror veldig sterkt på kraften i laget og på å tilrettelegge for samhandling. Jeg er involverende, og målet mitt er at alle får brukt og utviklet styrkene sine. Du velger ikke alltid laget ditt selv, men du velger selv om du vil være en del av laget eller ikke, mener Guri.
Norge vs Sveits
Karrieren både som landslagsutøver og senere leder innenfor toppidretten har tatt Guri med verden rundt. To lengre stopp i Sveits har det også blitt; først en femårsperiode i Davos som ble kronet med VM-gull i Val de Fiemme i 2013 og dobbelt OL-gull i Sotsji året etter som trener for den sveitsiske yndlingen Dario Cologna. Og nå sist to år i Luzern som direktør i det sveitsiske skiforbundet Swiss-Ski med ansvar for de nordiske grenene langrenn, kombinert, hopp og skiskyting fra 2022 til og med august 2024.
- Hva er det viktigste du tar med deg i bagasjen hjem fra lederjobben i Sveits?
- Sveits har et annet arbeidsliv og en annen kultur enn vi er vante med i Norge. Det har gitt meg nye perspektiver, struktur og grundighet. Sveitserne er svært planmessige, men de mangler kanskje litt av norsk pragmatisme. Generelt sett er man mer løsningsorienterte her hjemme. Først og fremst tar jeg med meg erfaringene fra å ha ledet en stor og ganske kompleks organisasjon i Sveits med 60 årsverk og 70-75 landslagsutøvere. Et annet land, språk og kultur gjorde at jeg måtte være ekstra grundig i lederskap og kommunikasjon.
- Rollen min i Sveits var en lederrolle, og ledelse handler om det samme, uansett idrett eller næringsliv; hvordan få laget til å virke best mulig sammen slik at felles, ambisiøse mål kan nås, bruke den samlede kunnskapen og erfaringene best mulig, alltid være i bevegelse, tilpasset til tiden vi lever i og fremtidens krav, oppsummerer Guri til Midtpunkt.
- Tenker du at Trondheim kan ha noe å lære av sveitserne?
- Veldig mye er bra i Trondheim, og i Norge generelt. Jeg har nok oftere tenkt at vi har kommet langt sammenlignet med mange andre. Allikevel; det er alltid noe å lære av andre. I idrettssammenheng blir vi av og til oppfattet som arrogante og som besserwissere. Generelt tror jeg respekt, nysgjerrighet og ydmykhet er vinnende verdier, sier Guri.
Medlemmene i sentrum
Diplomøkonomen med topptrenerutdanning fra NTNU/Olympiatoppen og en halvferdig master i ledelse har mange års erfaring med strategiarbeid og forretningsutvikling i det private næringslivet. Tett kontakt med politikere, samarbeidspartnere og media har også vært en del hverdagen, ikke minst i årene hun ledet arbeidet med å få Ski-VM til Trondheim.
- Hvilke er de fremste egenskapene du bringer med deg inn i fellesskapet som Næringsforeningen representerer?
- Evnen til å bygge lag og gjennomføringskraft. Jeg har en sterk lyst til å bidra til å utvikle næringslivet og samfunnslivet i regionen videre, sammen med medlemmene, en solid NiT-organisasjon og alle våre samarbeidspartnere. Jeg bringer med meg mye erfaring fra tverrsektorielt arbeid, det å samle ulike aktører for å jobbe mot mål som kun kan løses i fellesskap.
- Hva er ambisjonen din for NiT, på kort og lang sikt?
- NiT er en solid organisasjon som er bygget opp over tid, ikke minst med en markant innsats av Berit Rian gjennom hennes 16 år som leder. Min oppgave er å utvikle NiT videre. Omgivelsene endrer seg, og det må vi også gjøre. Vi er en medlemsorganisasjon, og det er helt avgjørende at vi er relevante for de nesten 2.000 virksomhetene som har valgt å være på lag med oss. Nå skal vi snart i gang med en strategiprosess der medlemmene vil bli involvert, forteller hun til Midtpunkt.
Som idrettsleder hadde Guri Knotten ett mantra: Utøveren i sentrum.
- Her i NiT oversetter vi dette til Medlemmene i sentrum. For vi er støtteapparatet for regionens næringsliv, og jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med medlemsbedriftene våre. Lære mer om potensialet de ser for videre utvikling og hvilke utfordringer de har. Det tar tid å bli kjent, og jeg kommer til å prioritere det som leder i foreningen. Jeg ønsker også initiativ fra medlemmene. Og vi har rom for nye medlemmer, selvsagt!
Tydelig stemme
50-åringen er glassklar på foreningens samfunnsoppdrag.
- Oppdraget vårt er å bidra til økt verdiskaping i regionen ved å være en tydelig stemme i næringspolitikken og tilby attraktive møteplasser for faglig påfyll og nettverk. Vi må sørge for å være relevante for medlemmene våre. I det ligger både å forstå deres behov og hva som er viktig fremover. Det er fullt av dyktige mennesker og fantastiske muligheter i regionen vår. Samtidig har vi utfordringer rundt tilgang på arbeidskraft, kapital og krafttilgang, samt sykefravær og utenforskap, påpeker hun engasjert.
- Hvordan kan foreningen jobbe for å styrke næringslivets rammebetingelser, i en tid der gründere, eiere og kapitalmiljøer fortviler over næringspolitikken som føres i dag?
- Ved å være en tydelig stemme, og komme med konkrete og konstruktive forslag til endringer og løsninger. Ta initiativ til felles uttalelser og påvirkning fra flere aktører gjennom å bruke konkrete eksempler fra næringslivet. Det gir tyngde. En god og tett dialog med besluttende myndigheter, som Trøndelagsbenken på Stortinget, er nødvendig, sier Guri.
- Hvilke områder bør NiT prioritere høyt fremover?
- Næringspolitikk er åpenbart svært viktig. Forutsigbare rammebetingelser og en fornuftig skattepolitikk er nødvendig for økt verdiskaping. Innen kommersialisering av teknologi har vi et uutnyttet potensial; til tross for gode gründermiljøer greier vi av forskjellige årsaker ikke å skalere. Vi burde ha flere store teknologivirksomheter i regionen. Og så må vi gjøre det enda mer attraktivt for unge, dyktige folk å bli her etter endt utdanning.
- Helt til slutt: beskriv dine første tre uker som administrerende direktør i NiT.
- En veldig fin start! Jeg har blitt kjent med mine kolleger i NiT – dyktige og hyggelige mennesker som jeg gleder meg til å jobbe sammen med. Her er det stor aktivitet og mye å lære, men vi er godt i gang, smiler Guri Knotten blidt.