- Per i dag har vi en ordrereserve på om lag 300 millioner kroner. I tillegg estimerer vi en rekordomsetning på drøyt 690 millioner kroner i 2024.
Det forteller Dag Søbstad og sønnene Leif og Kristian inne i møterommet på hovedkvarteret på Sandmoen. De slipper samtidig en meget spennende nyhet når Midtpunkt kommer på besøk en iskald onsdagsmorgen i slutten av november.
- Klokka er akkurat over ni nå, så da kan vi fortelle det: Søbstad AS er en av de aller første aktørene som skriver kontrakt med Statsbygg i forbindelse med byggingen av nytt universitetscampus. Vi skal stå for infrastruktur og utomhusarbeider på området. Du er den første vi forteller det til. Dette er en oppgave vi virkelig ser fram til å ta fatt på, sier Kristian Søbstad til Midtpunkt.
- Et stort anbud?
- Det ligger i størrelsesorden 600 millioner kroner over en periode på fem år, forklarer han.
Generasjonsskifte
Søbstad AS bør være et kjent navn for de fleste av våre lesere. Entreprenøren ble etablert allerede i 1965, og har gjennom snart 60 år utviklet seg til å bli en av Trondheimsregionens viktigste leverandører innen blant annet grunnarbeider, veg-, vann- og avløpsarbeider, anleggsgartnerarbeider og tømmer- og betongarbeid.
2024 markerer et nytt veiskille for den tradisjonsrike familiebedriften.
- Jeg og broren min Steinar tok over driften da faren vår gikk bort. Steinar pensjonerte seg for cirka 10 år tilbake, og nå var det min tid til å overlate sjefsstolen. Men framtida er i meget gode hender, smiler Dag Søbstad og kikker på sønnene Kristian og Leif på den andre siden av bordet.
- Et knirkefritt generasjonsskifte, med andre ord?
- Det vil jeg absolutt si. Jeg driver og pensjonerer meg sakte for tiden, smiler Søbstad senior som fortsetter som styreleder i bedriften.
Leif, den eldste sønnen, tok over som daglig leder i Søbstad AS tidligere i år.
- Jeg har jobbet her i familiebedriften i snart 30 år. For meg var overgangen særdeles flytende, forklarer Leif Søbstad.
Kristian Søbstad er daglig leder for datterselskapene Næringspark Syd Trondheim AS og Vårvik og Wiig AS.
- Jeg har "bare" 20 års fartstid i bedriften, smiler han og fortsetter:
- Vi har solid kontinuitet. Oppdragsgivere og kunder kommer ikke til å merke noe særlig til at jeg og Leif tar over roret, sier han.
Næringspark Syd vokser
Søbstad AS omsatte for 620 millioner kroner i 2023. Estimatet for 2024 er foreløpig 690 millioner kroner.
- Solide tall?
- Helt klart. Selv om vi har opplevd tøffe perioder gjennom årene, så har vi faktisk aldri levert negative bunnlinjer. Det er vi stolte av, understreker Dag Søbstad
Søbstad AS fullførte nylig arbeidet med fylkesveg 704 mellom Tanem og Tulluan - en entreprise verdt 360 millioner kroner. De har også hatt ansvar for bygging av nytt avløpsrenseanlegg i Malvik, bygget ny strøminfrastruktur på Strinda og oppgradert Buranbanen til en stor grønn aktivitetspark. For å nevne noen prosjekter det siste året.
- Dere fokuserer på offentlige oppdrag?
- Det stemmer. I dag er 95 prosent av aktiviteten vår rettet mot offentlige anbud, sier Leif Søbstad.
Etableringen av nye Næringspark Syd ved Vassfjellet er imidlertid et prosjekt som skjer helt i regi av Søbstad AS. Næringsparken har et areal på 350 mål. Prosjektkostnadene beløper seg på cirka 500 millioner kroner. Antatt utbyggingstid er om lag 20 år.
- En heftig satsing?
- Ja, men vi har enorm tro på vekstmulighetene i sør. Det er et område som er perfekt for bedrifter med behov for avanserte logistikk- og transportløsninger, sier Kristian Søbstad.
- Store deler av arealet i næringsparken er solgt eller leid ut, men vi har fremdeles tomter ledig. Betydelige aktører som Statnett og Infinitum er allerede på plass, legger Dag Søbstad til.
Selger seg ikke
Virksomheten teller i dag over 200 ansatte, fra administrasjonen til betongarbeiderne på gulvet. Dag Søbstad og sønnene mener imidlertid at tilgangen på ny, relevant arbeidskompetanse kan potensielt bli en bøyg for videre vekst framover.
- Betongarbeiderutdannelsen i Midtre-Gauldal er nedlagt. Det er bare Charlottenlund i Trondheim som har denne linja i dag, sier Kristian Søbstad.
- Samtidig ser vi at flere unge velger seg tilbake til yrkesfagene. Det er i hvert fall positivt, mener broren Leif.
- Snittalderen i Søbstad AS er på drøyt 40 år nå. Det er ikke krise, men vi ønsker selvsagt at enda flere unge velger utdanninger innen betong, tømrer og lignende, legger senior til.
Uansett hva framtiden bringer, så håper de at Søbstad AS forblir en familiebedrift.
- 100 prosent av aksjene er delt mellom oss tre, forklarer de.
- Ingen oppkjøpere som har vært på frierferd?
Dag Søbstad smiler.
- Et og annet investeringsfond har vært innom, men vi har signalisert veldig tydelig at eierstrukturen vår er spikret, sier han.
Chartrer fly for ansatte
Når du leser dette, har du kanskje allerede vært på ett eller flere julebord. Det er en greie som Søbstad AS ikke bryr seg om.
- Det sluttet vi med for mange år siden. Vi satser heller på firmaturer. Det har blitt en tradisjon. Neste år chartrer vi to fly og drar på tur sammen med medarbeiderne og familiene, avslutter trioen.
TEKST OG FOTO: Jan-Are Hansen