• Tar samfunnsoppdraget på alvor. Å bidra til et bærekraftig samfunn gjennom forskning og innovasjon som fremmer teknologiutvikling, verdiskaping og løsninger på globale utfordringer er viktig for konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv og alle hennes 1.800 ansatte. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / SINTEF Tar samfunnsoppdraget på alvor. Å bidra til et bærekraftig samfunn gjennom forskning og innovasjon som fremmer teknologiutvikling, verdiskaping og løsninger på globale utfordringer er viktig for konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv og alle hennes 1.800 ansatte. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / SINTEF

Fra fortidens laboratorier til fremtidens løsninger

SINTEF står som et eksempel på hvordan forskning og innovasjon kan forme fremtiden, og under Alexandra Bech Gjørvs ledelse har organisasjonen tatt viktige steg for å møte både dagens og morgendagens utfordringer.

Tekst: Karen Gunnes

Grønn digital omstilling har vært en rød tråd i SINTEFs utvikling de siste årene. Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv trekker frem strategiske satsinger og målrettede investeringer som nøkkelen til å møte fremtidens samfunnsutfordringer. Samtidig har det tette samarbeidet med NTNU og næringslivet bidratt til å sikre SINTEFs sterke posisjon innen forskning og innovasjon.

- SINTEFs utvikling har vært drevet av tre hovedprioriteringer: grønn digital omstilling sammen med kunder, strategiske satsinger på nye områder som trenger tverrfaglighet, og store laboratorieinvesteringer, sier hun. Hun trekker også frem omstillingen i kundeporteføljen, med en stor reduksjon i forskning for olje- og gassnæringen, og vekst på tilnærmet alle andre områder som viktig.

En av de store milepælene i perioden har vært arbeidet for å realisere Norsk Havteknologisenter, den store statlige investeringen som vil gjøre det mulig for NTNU og SINTEF å fortsatt være verdensledende på undervisning og forskning på fremtidens behov i havnæringene.   

- Investeringer i topp moderne laboratorier og infrastruktur har gjort det mulig å tiltrekke seg de beste talentene og kundene, forklarer hun til Midtpunkt.

Samarbeid og markedsorientering

SINTEF har bygget sin sterke posisjon på et tett samarbeid med akademia, særlig NTNU. Dette samarbeidet kombinerer dyp forankring i spisskompetanse med en tydelig kundeorientering.  

- Av over fire milliarder i nettoinntekt er mindre enn ti prosent grunnfinansiering. Vi må vinne resten gjennom å selge forskning, forteller Bech Gjørv. Denne finansieringsmodellen har gjort SINTEF svært mulighetsorientert og konkurransedyktig.

Når konsernsjefen ser fremover, er visjonen klar: SINTEF skal spille en nøkkelrolle i overgangen til nullutslipp og sirkulærøkonomi, samt gripe mulighetene innen kunstig intelligens, kvanteteknologi og digitalisering.

- Vi ser også behovet for et stort løft innen forsvar og samfunnssikkerhet, legger hun til, og påpeker viktigheten av at teknologihovedstaden Trondheim blir en sentral aktør i arbeidet med å sikre demokrati og fred.

Gjennom strategiske satsinger har SINTEF allerede vist sin evne til å være fremtidsrettet. Et eksempel er organisasjonens tidlige fokus på kvanteteknologi og mRNA-bioteknologi, som har gitt resultater i form av nye forskningsprosjekter og ekspertise.

Utfordringer i horisonten

Selv om SINTEF har et godt samarbeid med NTNU og kundene står i kø, ser Bech Gjørv utfordringer knyttet til statlig prioritering av forskningsmidler.

- I en tid der omstillingsbehovene er veldig store, er det bekymringsfullt at Forskningsrådet får en stadig lavere andel av statens bevilgninger til forskning og innovasjon. Dette svekker muligheten til å bringe universiteter, institutter og næringsliv sammen.

Hun peker også på viktigheten av å bruke offentlige midler strategisk for å utløse samarbeid med næringslivet.

- En mer balansert fordeling mellom Forskningsrådet og Enova kunne gitt Norge et løft i det grønne og digitale skiftet, understreker hun.

Attraktivitet og stolthet

SINTEF har lykkes i å tiltrekke seg dyktige medarbeidere ved å være en attraktiv arbeidsplass.

- Vi har investert i topp utstyr og skapt et miljø hvor folk kan utvikle seg faglig. Dette, kombinert med en lærende organisasjonskultur, gjør SINTEF godt rustet til å møte raske teknologiske endringer og økt konkurranse, sier Bech Gjørv.

Når det gjelder rollen som konsernsjef beskriver hun den som både inspirerende og krevende.

- Jeg lærer noe nytt hver dag og føler at jeg bidrar til å gjøre samfunnet bedre, sier hun, og fremhever viktigheten av å bygge felles forståelse i organisasjonen for å skape tillit og kraft i arbeidet.

Hun uttrykker også stor stolthet over SINTEFs rolle som en nasjonal og global aktør, samtidig som hun understreker behovet for at Trondheim fortsetter å utvikle seg som teknologihovedstad.

- Godt samarbeid med partnere som Næringsforeningen er avgjørende for å nå våre mål, avslutter Alexandra Bech Gjørv.