Med DNB på laget fra 1. oktober har Næringsforeningen i alt 12 hovedsamarbeidspartnere.
Det var tilnærmet fullt hus på Digs da DNB nylig inviterte til den sjuende utgaven av DNB NXT – bankens årlige arena for gründere, vekstselskaper, investorer og næringsliv.
Med andre ord en utmerket anledning til å ta en prat med regionssjef i DNB, Rigmor Bråthen, om hvorfor de nå velger å gå inn som en av Næringsforeningens hovedsamarbeidspartnere.
Har lyst til å bidra
- DNB er en stor aktør i Trondheimsregionen. Det er en posisjon som forplikter. Vi har lyst til å bidra til å løfte alt det positive som skjer i regionen. Det er ikke mange aktører som arbeider så bredt og inkluderende som Næringsforeningen, og det er et lag vi lenge har hatt lyst til å være en del av, sier Bråthen til Midtpunkt.
Hun vil at DNB skal bidra også utover det rent finansielle.
- Vi er en bank med over 600 ansatte på Beddingen i Trondheim. Det er et miljø som besitter betydelig kompetanse og erfaring rundt det som rører seg i Trondheimsregionen. Og da mener jeg alt fra etablert næringsliv og vekstbedrifter, til gründere som befinner seg helt i startgropa.
- Det er derfor dere kjører arrangement som DNB NXT?
- Helt klart. Årets tema er "Redefining Growth". Målet vårt er å samle aktører som befinner seg i ulike deler av etableringsprosessen, samt de som har lyktes. Utveksle erfaringer om suksessfaktorer og fallgruver, forklarer hun.
Blir tredje bank
Danske Bank og SpareBank 1 SMN er allerede inne som hovedsamarbeidspartnere til Næringsforeningen. Det ser Bråthen som bare positivt.
- Det er ikke noen konflikt der. Vi samarbeider der vi kan, og konkurrerer om vi må, smiler hun.
- Ingen sure miner fra de andre bankene, med andre ord?
- På ingen måte. Dette er noe vi har snakket med hverandre om, og avklart på forhånd, sier hun til Midtpunkt.
Administrerende direktør Berit Rian er glad for den nye avtalen med DNB.
- Vi synes det er veldig bra at DNB har kommet inn som ny hovedsamarbeidspartner for NiT, og at de sammen med de øvrige samarbeidspartnerne ønsker å bidra til fellesskapet og økt verdiskaping i Trondheimsregionen. Vi ser frem til samarbeidet!
Tro på hydrogen
Men la oss vende blikket tilbake til Digs og DNB NXT.
Det er drøyt fem år siden ingeniør- og entreprenørselskapet Reinertsen, som i velmaktsdagene sysselsatte over 2.000 mennesker og omsatte for nær fire milliarder kroner, gikk over ende.
Midt i den voldsomme konkursprosessen sto Thomas Reinertsen.
- Jeg vet at det er kort vei mellom topper og bunner. Det finnes ingen garantier. Ting kan gå veldig feil, veldig fort, fortalte han i sitt innlegg på årets DNB NXT.
Han er i dag administrerende direktør i selskapet Hydrogen Mem-Tech, som utvikler separasjonsteknologi for hydrogen. Teknologien, med utspring fra SINTEF, er nå i starten av kommersialiseringsfasen.
Han trekker fram flere punkter som gjør Trondheim til et godt sted for vekstbedrifter.
- SINTEF og NTNU er selvsagt viktige. I tillegg har vi tilgang på risikokapital, et innarbeidet virkemiddelapparat, banker som viser fleksibilitet, og særdeles løsningsorienterte miljøer. Kapital for bedrifter i piloteringsfasen er imidlertid fremdeles mangelfull, mente Reinertsen.
Satser på søvn
Teknologigründeren Alf-Egil Bogen bør være et kjent navn for de som har fulgt teknologi- og innovasjonsutviklingen i Trondheim de siste par tiårene. Sammen med Vegard Wollan designet han AVR-mikrokontrolleren og startet opp Atmel Norway.
Han er i dag CIO i selskapet VitalThings, som utvikler Somnofy – en av verdens mest presise, kontaktløse søvn- og pustemonitorer.
- Humankapital, finanskapital og innovasjonskultur er stikkord. Det er de som har lyst til å lykkes mer enn de frykter å mislykkes, som står igjen som vinnere. De som tør å utfordre grensene og de som gjenkjenner de komparative fordelene man har i et marked, sa Bogen.
Han mener imidlertid at systemene i Norge er tungrodde for mange innovasjonsbedrifter, som ofte må snu seg lynkjapt i et skiftende marked.
- Det er hemmende. Spesielt på ansettelsessiden. Her har vi en del å lære fra andre land, konkluderte Bogen.
TEKST OG FOTO: Jan-Are Hansen