Etter et år med store prøvelser ser vi at en stadig raskere utrulling av vaksinasjonsprogrammet bringer oss nærmere mållinjen på det krevende maratonløpet som pandemien har kastet oss ut i. Nå er det helt avgjørende at myndigheter og næringsliv står skulder ved skulder den siste mila, skriver næringspolitisk leder Børge Beisvåg.
La oss starte med det positive: Regjeringen og Stortinget har det siste året jobbet på spreng og iverksatt kraftige virkemidler til hjelp for svært mange berørte av koronapandemien. Færre virksomheter har gått overende enn de mørkeste scenariene tydet på. Mange bedrifter har klart seg bra, andre har til og med opplevd betydelig vekst. Kriser kan også bety muligheter, og når folk endrer adferd, oppstår behov som skaper nye markeder.
Alle har dessverre ikke kommet skadefri gjennom koronaen. Mange bedrifter og deres ansatte har måttet tilpasse seg koronatiltak med hyppige endringer på svært kort varsel. Dette gjelder særlig reiseliv, arrangement, kulturnæring, servering, samt nystartede bedrifter som ikke passer inn i støtteordningene.
Det gjør inntrykk når medlemsbedrifter forteller om egenkapital som renner ut av krigskassa, og at veien til skifteretten nærmer seg med stormskritt. Og det gjør inntrykk når bedriftsledere og eiere med klump i halsen må sende sine ansatte ut i langvarig permittering, uten å vite sikkert når arbeidet kan tas opp igjen – om det er en arbeidsplass å komme tilbake til. Vi har alt for mange som har havnet utenfor arbeidslivet, og som sliter tungt.
Midt oppe i de tøffe vitnesbyrdene vi i Næringsforeningen får høre om på innspillsmøter mellom bransjene og myndigheter på ulike nivåer, er det viktig å huske på at Norge har verdens beste forutsetninger for å hjelpe bedrifter som normalt er sunne og levedyktige, gjennom denne krisen og tilbake i stående. Pandemien har så langt kostet staten flere hundre milliarder kroner. Men samtidig har Oljefondet økt med over 20 prosent siden dippen i mars, med svimlende 2.000 milliarder kroner – slik at fondet i dag er verdt nesten 11.200 milliarder kroner. Det gir nasjonalt handlingsrom til å ta i bruk kraftigere virkemidler.
Skal næringslivet komme seg helskinnet i mål post korona, kan ikke virksomheter stenges ned på kort varsel og ta ti dagers lønnskostnad for ansatte som ikke kan være på jobb. Nå må Staten ta ansvar og dekke fra dag tre, som i den første nedstengingen i mars i fjor.
Kompensasjonsordningen må dekke mer av bedriftenes reelle faste kostnader enn hva den gjør i dag. Nyetablerte bedrifter må ivaretas bedre. Det samme gjelder for eksempel Trondheim Spektrum, som har falt mellom alle stoler som går an. Og mens vi er inne på sittemøbler: Tulleregler som krav om fastmonterte stoler for å gjennomføre arrangement må fjernes umiddelbart.
Lønnstilskudd må på plass slik at folk kan komme tilbake på jobb og sikre fremtidig inntekt for bedriftene. De som har tappet egenkapitalen siden mars 2020 må gis rammer som muliggjør gjenreisning av virksomheten.
Næringsforeningen har ført en konstruktiv dialog med politikere lokalt, regionalt og nasjonalt det siste året. Vi er heldige her i landet som har så åpne linjer til de som bestemmer. De lytter og sier at de forstår budskapet fra næringslivet. Vi vet det jobbes hardt for å få hjulene i gang og for å hjelpe de som er hardest rammet. Vi forventer derfor at Regjeringen og Stortinget nå endelig klarer å tette de gjenværende hullene i tiltakspakkene, slik at det seriøse næringslivet fremdeles er her og står klare til å skape verdier for samfunnet etter hvert som restriksjonene letter.
Til slutt en stor takk til våre medlemsbedrifter som beundringsverdig har stått i det gjennom oppturer og nedturer det siste året – dere har kjempet hardt, og er snart i mål på denne utmattende maratonen. Og til kommune, fylke og stat: ikke slipp taket nå, men støtt oss gjennom den siste mila!