• Gasellebedrift: Lisa Marie Nergaard er daglig leder i vekstbedriften Apurgo, som ble etablert i 2009.  Apurgo er siden 2019 flere ganger blitt kåret til gasellebedrift. Foto: Apurgo Gasellebedrift: Lisa Marie Nergaard er daglig leder i vekstbedriften Apurgo, som ble etablert i 2009. Apurgo er siden 2019 flere ganger blitt kåret til gasellebedrift. Foto: Apurgo

Med lidenskap for vann

Apurgo i Trondheim er lidenskapelig opptatt av vannbehandling og vannovervåking, noe som tydelig gjenspeiles hos daglig leder Lise Marie Nergaard.

– De fleste av oss tenker ikke over hvor dyrebar vannressursene våre er, sier hun. – Men små feil og lekkasjer kan koste hundretusenvis av kroner i året, og mer bevisst bruk av vann vil avlaste en sliten infrastruktur som er dimensjonert for toppene i forbruket, understreker hun.

 

Men har vi ikke nok av vann her i landet? Vil noen kanskje spørre. Til det er svaret både ja og nei.

 

– Vann har vi for så vidt nok av, men samtidig må vi huske på at vannet vi får i springen har gjennomgått omfattende behandling for å holde rett drikkevannskvalitet, sier Nergaard. – Dessuten koster infrastrukturen, både når det gjelder vann og avløp, enorme summer. En reduksjon i vannforbruket vil derfor spare betydelige summer, og ikke minst vil det bli mindre vann å rense – altså mindre kjemikaliebruk. Riktig bruk av vannet er et viktig bærekraftstiltak, slår hun fast.

 

Og det er nettopp riktig bruk av vann Apurgo brenner for. Hvert år overvåker selskapet 2,2 milliarder liter vann, både med henblikk på å avdekke skjulte lekkasjer, i tillegg til å sikre anlegg mot smitte av legionella-bakterien.

 

– Det skal veldig små lekkasjer til før det blir store mengder – og dermed store summer, sier Nergaard, som selv stenger vanntilførselen til toaletter når hun drar på ferie. – Ett sted fant vi for eksempel en lekkasje i en ventil i en kjølemaskin. Resultatet var en dobling av vannforbruket og 80 000 i årlige merutgifter. Å holde oppsyn med vannforbruket lønner seg i lengden, det ser vi veldig mange eksempler på, sier hun.

 

Det er offentlige bygg og næringsbygg som nyter godt av Apurgos tjenester. Med KI danner overvåkingssystemene seg et bilde av «vanlig» forbruk, og alarmen går ved avvik fra normalen. Om det er varmtvann som lekker, kommer energikostnaden i tillegg til den økte vannavgiften.

 

– Vi er veldig opptatt av strøm, det er noe alle liksom følger med på. Vårt mål er at vi skal ha det samme forholdet til vann. Alle prognoser tilsier at kostnadene til vedlikehold og videre utvikling av vanninfrastrukturen vil øke, og det er en kostnad kommunene er forpliktet til å skyve over på innbyggerne. Om vi alle hadde hatt et bevisst forhold til vannforbruk, ville det kunne avhjelpe situasjonen betraktelig og spart både samfunnet og naturen for store belastninger, sier Nergaard.

 

Hun peker på det offentlige som en viktig faktor, og oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å gå foran med et godt eksempel. – Vi ser dessverre ofte at bevisstheten ikke er høy nok på dette området. I stedet er det rene økonomiske hensyn som spiller inn, sier Nergaard. – Vi er vant til å tenke at det er en overflod av vann her i landet, og da er det mange som kanskje ikke tror det er så nøye hvordan vi forvalter det. Men det mener vi altså er helt feil. Dessuten står vi overfor store endringer i klima, som kan påvirke situasjonen på litt lengre sikt. Da gjelder det å være forberedt, sier hun.

 

Apurgo driver ved siden av vannovervåking med en spesiell teknologi for å sikre vannsystemer mot legionella-bakterien, som kan være potensielt livstruende. Sølv- og kobberioner benyttes til å fjerne bakterien – helt uten tilsetning av kjemikalier.

 

– Legionella er en bakterie som innåndes med vanndråper, typisk i dusjer og badeanlegg, for eksempel på hoteller. Forløpet er ganske likt korona, og de fleste blir ikke så veldig syke – men enkelte grupper er utsatt for livstruende komplikasjoner i luftveiene, forteller Nergaard. – Utskylling av anlegg med varmt vann er en metode for å sikre seg mot sykdom, men med vår teknologi skjer dette automatisk hele tiden, og man er sikret mot denne sykdommen, sier hun.

 

Som en ekte trønderbedrift tar Apurgo ansvar og sammenstiller sine løsninger i Trøndelag. I tillegg blir alle deler resirkulert så langt det er mulig

 

– Vi tar vårt samfunnsansvar på det største alvor, og det gjelder også arbeidsmiljøet her i bedriften, sier Nergaard. – Vi er opptatt av å gi folk en sjanse, og flere av våre ansatte har kommet hit gjennom NAV. Her skal det være godt å jobbe, og ikke minst meningsfullt. Nå gleder vi oss til å flytte inn i flunkende nye lokaler etter flere måneders brakketilværelse. Du kan  si var har et snev av brakkesyke, smiler Nergaard.

 

Samtidig snuser bedriften på markeder utenfor Norge. Sveits og Italia er blant markedene det satses i, sammen med Storbritannia.

 

– Utfordringene med tilgang til rent vann vil etter alt å dømme øke i tiden som kommer, og vår teknologi kan bidra positivt også internasjonalt. Vi satser forsiktig internasjonalt, vi skal vokse organisk og bygge solide organisasjoner, sier Nergaard.

 

Blant kundene er også den ikke helt ukjente Mark Zuckerberg. Apurgo har levert anlegget for vannbehandling i Facebook-milliardærens private yacht.

 

– Våre løsninger er veldig velegnet for skip – og det er jo unektelig litt moro å vite at Zuckerberg bruker utstyr her fra Apurgo. Det er litt inspirerende, sier Nergaard til avslutning.